Cuperinusstraat 2-2a
Beschrijving
Algemeen:
Het pand Cuperinusstraat 2 / 2a is gelegen aan de zuidzijde van deze korte, secundaire verbindingsstraat tussen de Boschveldweg en de van Heurnstraat/Oisterwijkstraat. De nummers 2 en 2a vormen samen één bouwmassa met een bovenwoning en een benedenwoning, gelegen in een gesloten bouwblok in het noordelijk deel van de eerste stadsuitleg Het Zand. Samen met het rechter buurpand Cuperinusstraat 2b / 2c werd het pand in 1911 naar ontwerp van de architect F.H.J. Pastoor gebouwd. Het woonhuis omvat drie niveaus, namelijk een begane grond, een eerste en een tweede verdieping onder een plat dak. Het dakschild aan de voorzijde is gedekt met tuiles de Nord-pannen. De voorgevel kenmerkt zich door een sobere neo-renaissance vormgeving.
Voorgevel:
De voorgevel van het pand Cupernisstraat 2 / 2a heeft een opbouw die in grote lijnen identiek is aan die van het pand Cuperinusstraat 2b / 2c. De gevel is drie vensterassen breed met een licht uitspringende rechter risaliet, welke een toren-achtige opbouw heeft. Het opgaand muurwerk van de gevel is uitgevoerd in schoon werk en geplaatst op een gecementeerde plint. Op enkele kleine herstellingen na, bezit de gevel nog het originele voegwerk. Rechts bevindt zich een getoogd portiek met twee voordeuren, die toegang geeft tot de beneden-, respectievelijk de bovenwoning. Beide deuren zijn nog origineel, het Art Nouveau-traliewerk voor beide deurvensters inbegrepen. De bovenlichten zijn vermoedelijk vernieuwd. De toog van het portiek rust op geprofileerde blokken. Op de eerste verdieping van de risaliet bevindt zich een uitgebouwde erker, met tweeledige vensterindeling op een houten borstwering en zes-ruits bovenlichten. In de vierkante, uitgebouwde dakerker bevindt zich een rondboogvenster. Het boogveld boven het venster is thans gepleisterd, maar zal oorspronkelijk uitgevoerd zijn geweest met siermetselwerk. Het bovenlicht is deels gemoderniseerd. De bovenzijde van de ‘toren’ toont sporen van een thans verdwenen bekroning. Links van dit risaliet bevinden zich op de begane grond en de eerste verdieping twee schuifvensters. De gevelopeningen zijn aan de onderzijde voorzien van kunststenen onderdorpels en aan de bovenzijde uitgevoerd met een getoogde, strekse boog met een zandstenen sluitsteen. Het onderliggende boogveld is gevuld met siermetselwerk. De oorspronkelijke geprofileerde kozijnen en ramen zijn deels vernieuwd, deels nog origineel. Het merendeel van de bovenlichten bezit nog de typerende kleine roedenverdeling. Het bovenste deel van de gevel is geplaatst op een uitkragend boogfries en ligt in hetzelfde vlak als het uitspringend zijrisaliet. In het midden wordt de op klossen rustende bakgoot onderbro-
| 1 |
ken door een Vlaamse gevel. Hierin bevindt zich een klein schuifraam met een vast drie-ruits bovenlicht. De zijkanten van de Vlaamse gevel zijn afgewerkt met een houten beschot. Aan de bovenzijde eindigt dit geveltje met uitgemetselde schouderstukken en een timpaan. De gevel kent een sobere horizontale geleding met speklagen ter hoogte van het middenkalf.
Linkerzijgevel:
Het pand bevindt zich in een gesloten bouwblok. De linker zijmuur grenst aan het in hetzelfde jaar gebouwde linker buurpand, Van Oisterwijkstraat 14.
Rechterzijgevel:
Het pand is gelegen in een gesloten gevelrij. De rechterzijmuur grenst aan de bebouwing van het belendende rechter perceel, Cuperinusstraat 2b-2c. Vermoedelijk betreft het een zelfstandige bouwmuur.
Achtergevel:
Tijdens het onderzoek was het niet mogelijk de achtergevel te bezichtigen.
Interieur
In de kamer aan de voorzijde, op de eerste verdieping, is waargenomen dat zich daar een stucplafond met middenornament bevindt. Het is mogelijk dat er nog meer ruimtes zijn met gedecoreerde stucplafonds en andere oorspronkelijke interieurelementen (deuren, schouwen, enz.).
Redengevende omschrijving
Het pand Cuperinusstraat 2-2a heeft monumentale waarde vanwege de rijke en gedetailleerde vormgeving van de gevel, karakteristiek voor de vroege 20ste eeuw, vanwege de oorspronkelijkheid van de bouwmassa en vanwege de situering in het gevarieerde gevelbeeld van de Cuperinusstraat. Het pand vormt visueel een eenheid met het gelijktijdig gebouwde pand Cuperinusstraat 2b-2c en heeft derhalve ensemblewaarde. Gebouwd in de laat 19de-eeuwse / vroeg 20ste-eeuwse uitbreidingswijk het Zand, is het pand een representatief voorbeeld voor een bepaalde fase in de stadsontwikkeling van ‘s-Hertogenbosch.
| 2 |
Gemeente 's-Hertogenbosch
monumentnummer: SOM0023
kadastraalnummer: I-1552
datum verkenning: 11 september 2003